dissabte, 5 de maig del 2012

ELS ESCUTS DE DOSQUERS I MAIÀ


Els llibres: ORIGEN DE L’ESCUT CATALÀ, ELS COMTES-REIS CATALANS i ELS ESCUTS HERÀLDICS DELS POBLES DE CATALUNYA, formen una trilogia per a estudiar la història heràldico-geogràfica de Catalunya.
L’Origen de l’escut català explica el desenvolupament de l’heràldica a través dels temps, particularment els fets que originaren la versió sobre l’escut de Catalunya.
En Els Comtes-reis catalans hi ha les biografies dels de la casa de Barcelona, i la reproducció dels escuts respectius, els de les personalitats que hi estaven vinculats per lligams de família, com també els escuts de les grans institucions que van crear aquells reis, i els dels consolats establerts pels mercaders catalans a les diverses ciutats de la Mediterrània.
El tercer volum de la trilogia Els escuts heràldics del pobles de Catalunya ressenya els diversos invasors que ocuparen la nostra terra des dels temps prehistòrics fina a l’organització política de Catalunya; sota el seu pas es fundaren els poblats, els quals, esdevinguts municipis, crearen els segells i els escuts, tema essencial d’aquesta obra.
L’autor Manuel Bassa i Armengol el va publicar l’any 1968 quan tenia més de seixanta anys, desprès de 52 anys d’investigació.

En aquest llibre amb el número 289 figura l’escut de Dosquers amb la següent descripció:
DOSQUERS. Escut: dos pics alterosos de colors naturals.
Província de Girona. Regió, Girona. Comarca, Garrotxa
Església parroquial dedicada a Sant Martí.
Estigué fortificada sense que es conegui res de les antigues muralles.

I amb el número 458 descriu l’escut de Maià
 MAIÀ DE MONTCAL. Escut vermell, un lleopard rampant, d’or.
Prov. Girona. Regió, Girona. Comarca, Garrotxa.
Magnífica església parroquial romànica dedicada a Sant Vicenç.
Té a més, el Santuari de Santa Magdalena.

D’aquest llibre se’n va fer una tirada de 1000 exemplars en paper Roto-Offset de la casa Torres Hostench, sense numerar, i altra tirada de 100 exemplars, numerats, en paper de fil de tina catalana de la casa Josep Mora, de Capellades.
Va ser editat per la editorial Millà de Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada